Ana Sayfa Vatandaşlık ve Oturum Estonya E Vatandaşlık

Estonya E Vatandaşlık

8658
0

Estonya e-vatandaşlık, dijital ürün fikirlerini ve start-up’ları desteklemek amacıyla Estonya tarafından verilen bir dijital vatandaşlıktır. E-vatandaşlık, tam anlamıyla bir vatandaşlık sistemi olmamakla beraber bu kişilere Estonya’da şirket kurmak, oturma izni sahibi olmak gibi birçok avantaj sağlar. Nitekim e-vatandaş olanlar, tam olarak bir Estonya vatandaşı yahut Avrupa vatandaşı gibi hak ve özgürlüklere sahip olmaz.

Yabancı ülke vatandaşları gerekli koşulları sağlamak kaydıyla 20 dakika içerisinde Estonya E-vatandaşlık başvurusunda bulunabilirler. E-vatandaşlık başvuruları kabul edilen kişiler dijital ortamda kendilerine verilecek olan dijital kimlik kartları ile vatandaşlık haklarını kullanabilirler. Kaldı ki Estonya E-vatandaşı olan kişiler hem E-vatandaş kimlik numarasına hem de kimlik cüzdanına sahip olurlar. Dijital vatandaşlık kimlik cüzdanları Estonya Başkonsolosluklarından alınabilir.

Estonya E-Vatandaşlık Sistemi Ne İşe Yarar?

Estonya E-vatandaşlık sisteminin ortaya çıkış amacı; dünya üzerinde dijital yatırımcılıkla ilgilenen kişilere dijital bir vatandaşlık vererek internet üzerinden şirket kurulmasını ve yönetilmesini sağlamaktır. Bu kapsamda bir dijital fikri yahut girişimi olan bireyler Estonya’dan alacakları vatandaşlık ile herhangi bir bürokrasi ile uğraşmadan şirketlerini kurabilir ve kısa sürede geliştirebilirler.

Estonya E-Vatandaşlık Nasıl Başvurulur?

Estonya E-vatandaşlık başvurusu yapmak için aşağıdaki yönergeyi takip edebilirsiniz.

  • Başvuru işlemlerini yapmak için öncelikle bu linke tıklayın.
  • Açılan ekranda “Apply Now” yazısına tıklayarak başvuru işlemlerini başlatın.
  • Başvuru ekranında; başvuru tipinizi, adınızı, soyadınızı, doğum tarihinizi girmelisiniz.
  • Hali hazırda sahip olduğunuz vatandaşlık ile yaşadığınız ülkeyi de başvuru formunda doldurun.
  • Başvuru formunda kendinizden bahsedebilmeniz için ayrılan bölüme; vatandaşlık başvurusunda bulunma nedeninizi, kim olduğunuzu ve neler yapmak istediğinizi iyi bir ingilizce ile anlatın.
  • Son 6 ay içerisinde çekilmiş olduğunuz bir fotoğrafınızı sisteme yükleyin.
  • Size ulaşılabilmesi için mail ve telefon bilgilerinizi de başvuru formuna ekleyin.
  • Başvurunuzun değerlendirmeye alınması için başvuru ekranında bulunan ödeme sekmesinden başvuru ücretini ödeyin.(100 Euro)

Bu bilgiler ile başvuru formunu doldurduktan sonra başvurunuzu gönderin. Estonya, başvuruları ortalama 6-8 hafta içerisinde sonuna  bağlamaktadır. Başvurusu kabul edilen kişiler, Estonya Başkonsolosluğuna giderek gerekli evrakları sunabilir ve dijital kimlik ve şifresini buradan alabilirler. Nitekim bu Dijital kimlik kartını kullanarak da bilgisayar üzerinden 20 dakika içerisinde Estonya’da şirket kurma işleminizi gerçekleştirebilirsiniz.

E-Vatandaşlık İle Hangi İşlemler Yapılabilir?

Estonya E-vatandaşlık başvurusunda bulunarak E-vatandaşlık alan kişiler, tüm resmi işlemlerini herhangi bir devlet kurumuna gitmeden dijital nüfus cüzdanları üzerinden yapabilirler. Aynı zamanda e-vatandaşlık aracılığıyla şirket kuran kişiler de; şirketlerin tüm işlemlerini online olarak yapabilecekleri gibi şirketleri ile ilgili sözleşmeleri online olarak imzalayabilirler.

 

E-vatandaş sahibi olan kişiler, Estonya’da bulunan banka hesaplarını, vatandaşlık sistemi üzerinden online olarak görüntüleyebilir ve hesapları üzerinde işlem yapabilirler. Hali hazırda Estonya vatandaşlarının neredeyse hepsinin kullandığı E-imza sistemi ile de fiziksel imzaya gerek olmadan tüm imzalama işlemleri yapılabilir. Ayrıca Estonya’daki sıfıra yakın bürokrasi sayesinde ülkede zaman kaybetmeden ihtiyaçlarınızı görebilirsiniz.

Estonya Hükümeti tarafından 2019 yılında oluşturulacak E-community topluluğuna katılabilirsiniz. Ortalama olarak 25.000 kişinin olması beklenen bu topluluğun içinde yeni iş fikirleri geliştirebilir ve hayata geçirebilirsiniz. Nitekim E-vatandaşlık üzerinden ilerleyen dönemde Estonya vatandaşlığına da başvurarak tam anlamıyla Estonya vatandaşı olabilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here